fredag 27 mars 2009

Decision made

Nu är beslutet äntligen fattat! Det blir nybygge. Beslutet blev ganska lätt att ta sist och slutligen eftersom försäljaren ringde och sa att de igen har höjt priset. Det blev det sista som behövdes för att beslutet skulle tas. Och skön är känslan som följde! Nu är det bara att köra hårt, fixa det sista på ritningarna, söka bygglov och sen sätta igång. Känner mig verkligen inspirerad nu trots att jag för några dagar sedan inte trodde att jag skulle bli inspirerad av nybygget igen. Vi har funderat lite mer över ritningarna nu och tänker kanske förlänga köket 0,5-1m för att få plats för en öppen spis och en vedspis där kyl och frys nu är inplanerade. Detta för att få lite mera storstugekänsla. Om det är praktiskt möjligt kanske vi dessutom skulle sätta in en plåtugn på vindsvåningen i vårt sovrum. Vid förlängning av huset måste vi ju naturligtvis oxå anpassa fönstren på utsidan därefter så att de kommer på rätt plats.

För att lite få in den gamla känslan tänker vi försöka få tag på gammalt material att återanvända. Munbåst glas till fönstren, gamla golvplankor, mellandörrar, kilstenar, tegeltak m.m. Så om ni känner till ngn som pantar på dylikt material får ni gärna höra av er.

Huset som stått på Lufolk i århundrader har fått utgöra modell när vi planerat våra nya ritningar.


Skön helg!

onsdag 25 mars 2009

Beslutsångest

Lufolkarna har de senaste veckorna hamnat i en svår beslutsångest. Ritningarna på vårt drömhus var så gott som klara när vi fick erbjudande om att köpa ett gammalt timmerhus från 1800-talet, färdigt att plocka ner och flytta. Från och till har vi nu funderat och i drömmarna och tankarna redan beslutat oss för hus modell äldre. Men nu börjar det luta mot nybygget igen, eftersom timmerhuset är för dyrt och kräver massor med jobb innan det blir inflyttningsklart. Dessutom är det jättestort och blir således dyrt att hålla varmt. Men mäktigt är det och väldigt lockande... Väljer vi med hjärtat blir det det gamla huset. Väljer vi med förståndet blir det nybygget. Vilket hus röstar ni för?
Alternativ 1 (Nybygge)




- 7,5 x 14,5 m, kilstensgrund, tegeltak
-Kvisten är vi ännu inte nöjd med. Den skall bli lite mera nersänkt, lite bredare och högre. Dörrarna blir pardörrar utan fönster, fönstren spröjsas mera.
-Taknocken skall oxå höjas lite för att få mindre takvinkel och således få huset att se smalare ut
-Bottenritningen till övervåningen är ännu inte helt klar, men vi tänker nog inreda halva vindsvåningen. Där kommer vårt sovrum och ett bibliotek på gaveln (ovanför köket). Sen får vi oxå plats för ett större wc + ett klädförråd.

Alternativ 2 (Timmerhus)


- 8 x 20,5 m, varken grund el. tak medföljer

- gamla, breda golvplankor medföljer till de flesta rummen

- välvda spårtak i flera rum, i övriga rum breda takbrädor

- 3 plåtugnar

- gammalt fönsterglas (utan karmar) samt gamla spegeldörrar ingår

- nedre våningen skulle komma att inrymma storstuga, stort sovrum, klädförråd, bastu, badrum/tvättstuga, bibliotek, litet u-kök

- övre våningen skulle lämna oinredd tillsvidare, men absolut inredas med tiden om bara pengarna tillät, för fin för att lämna osedd och oanvänd! :-)

söndag 22 mars 2009

Sommarbod






Efter en relativt ostörd vinterdvala ska vi nu försöka ta tag i Lufolkprojekten igen. Näst i tur står sommarboden, som vi efter övervägande nu beslutat att plocka ner. Den är nersjunken nästan 2 timmervarv i ena gaveln så det blir nästan enklast att rätta till grunden om vi plockar ner hela boden för att sedan timra upp den igen. Jordkällaren som finns under boden borde oxå den rättas till lite eftersom tjälen bråkat sönder de murade väggarna på flera ställen.

torsdag 12 mars 2009

Mera handarbete


Påbörjade för en tid sedan detta projekt, nämligen att virka en pläd. Jag har inte virkat sen lågstadiet så jag valde den enklaste varianten med enbart stolpar. Mina handarbeten har en tendens att lämna liggande halvgjorda i något skåp, men förhoppningsvis kommer jag till slutändan med detta projekt, även om jag inte alltför ofta sätter mig ned med virknålen. Men handarbeten ska ju bara vara för avkoppling eller hur? Ingen stressfaktor, de finns det nog tillräckligt av ändå.

torsdag 5 mars 2009

Hantverk




Riktigt hantverk kan man nog kalla restaureringen av denna stol. Så många timmar som jag lagt ner på den har någon knappast lagt på att tillverka den. Och än har jag det största snickeriarbetet framför mig. Ryggstödet saknar nämligen ett kryss som verkligen inte är det lättaste att snickra till, med böjningar och svängar åt alla håll, men i värsta fall får jag anlita någon mera händig snickare till den uppgiften. Hursomhelst, roligt är det att få jobba med händerna.